Bijeenkomst Metaheerhuis, bij Joodse Poortje, 4 mei 19:15 

Traditiegetrouw organiseert Stichting Gouds Metaheerhuis in de vooravond van de 4 mei herdenking op de markt een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de 390 vermoorde joodse inwoners. Wegens de verbouwing van het complex aan de Oosthaven zal deze korte bijeenkomst dit keer georganiseerd worden bij het Joodse Poortje aan het Raoul Wallenbergplantsoen. Deze bijeenkomst begint om 19.15 uur.

Na een kort welkom zullen twee schoolkinderen de namen van twee keer twaalf slachtoffers noemen. Dan zal voor hen en alle andere slachtoffers kaddisj gezegd worden, het traditioneel joodse gebed voor mensen die rouwen. Op het moment dat de stille tocht bij het Joodse Poortje aangekomen is legt het bestuur van stichting Metaheerhuis uit naam van mevrouw Teixeira de Mattos een bloemstuk. Hierna sluiten we aan bij de stille tocht naar de Markt.

Aangekomen bij de herdenkingsplek bij het Stadhuis wordt, na de 2 minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus een aantal kransen gelegd, waaronder een krans ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden.